Samsa

Samsa! Verujem da velika vecina nije ni cula za ovu vrstu pite… iz prostog razloga sto je samsa pita koja se iskljucivo pravi na jugu Srbije (Presevo, Vranje, Bujanovac, Han, Surdulica… uopste ceo Pcinjski okrug).

Dakle samsa…

Evo ga recept, moj:

1 casa kiselog mleka
1 casa ulja
1 casa kisele vode
1 casa brasna
1 backin prasak
1 kk soli
Sve to sjediniti…
500gr kora, tankih
motati tri kore u rolnu, pri tom svaku poprskati ovim filom…
iseci na kocke ili manje pravougaonike i staviti da se pece, tepsiju tek malo premazati uljem…
Kada se dobro zarumeni preliti sledecom mesavinom (prelivom):
2 case kis. mleka
1 casom pavlake
celom glavicom belog luka, pasiranog… pokriti malo krpom da odvugne i to je to.Povezana slika

izvor net

credit exclusive-design

Pita od prosa sa tikvicama

SASTOJCI: • 2 srednje tikvice (300 g očišćeno) • 2 veze mladog luka • 300 g prosa • 400 ml vode • 60 ml maslinovog ulja + za dinstanje luka • ravna kašičica morske soli • 2-3 kašike susama

PRIPREMA: Tikvicama odstranite srednji deo sa semenkama i izrendajte ih, posolite i ostavite da odstoje oko 30 minuta. Mladi luk iseckajte na kolutove (sa sve zelenim, dobro opranim, delom) i prodinstajte na malo maslinovog ulja (dok ne postane slatkast). Proso sameljite u električnom mlinu (ili, ako nađete, koristite brašno od prosa). U činiju sa tikvicama dodajte dinstan luk, maslinovo ulje i vodu, dobro promešajte pa dodajte mleveni proso i sve dobro promešajte. Ako ćete raditi u kalupima za mafine, predlažem da kalup bude silikonski (jer se onda ništa neće zalepiti) ili da koristite korpice. Znači, smesu raspodelite u kalupe za mafine, od gore pospite susam i malo krupne morske soli pa stavite u prethodno zagrejanu rernu na 220C i nekih 40-50 minuta (dok od gore fino ne porumeni). Izvadite iz kalupa na rešetku da se skroz ohladi i ako ste pekli u silikonskim kalupima stavite u papirnate korpice i servirajte. Ako ćete pitu peći u plehu, onda pleh namažite maslinovim uljem i stavite u rernu zagrejanu na 220C pa kada se ulje zagreje (posle 5-10 minuta) sipajte pripremljenu smesu, malo poravnajte, pospite susamom od gore i malo krupnom morskom solju i pecite oko 50 minuta tj. dok fino ne porumeni od gore. Izvadite pitu iz rerne, sačekajte da se dobro ohladi a onda secite i servirajte. Napomena: Umesto tikvica može se dodati i blitva ili spanać a mladi luk se može se zameniti i prazilukom ili crnim lukom.

izvor slavski recepti

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading