Leskovacki cevapi i jos neka zanimljiva jela

Leskovacki cevapi i jos neka zanimljiva jela –

 
Cevapi sastojci za više od 10 porcija:
5 kg plecke
4 kg vrata
1 kg potrbušine
200 g soli
 
Priprema
Dakle, meso za cevapcice se dobija od juneceg rashladenog mesa. Znaci ne važe one price 60 % june, 30 % svinja i 10 % ovca. Sve junetina. Ali sa tri razlicita mesta. 5 kg plecke, 4 kg vrata i 1 kg potrbušine.
 
Meso se isece u kocke 3-5 cm i na 10 kg ove mase doda se 200 g soli. Meso se dobro izmeša i ostavi da odleži 5-6 sati. Posle toga meso se melje na rešetki precnika 8-10 mm. Dobro se izmeša i ostavi u frižider (+4 do +7°C valjda su svi frižideri na ovim temperaturama) da odstoji još 8-12 sati. Nakon toga, meso se ponovo samelje na rešetki promera 3-4 mm i dobro izmeša. Takvo meso treba da odleži još 2-3 sata u frižideru.
 
NE TREBA DODAVATI VODU JER ONA PODSTICE RAZVOJ BAKTERIJA, A PRI PECENJU ISPARI, TAKO DA SE PLJESKAVICA SMANJUJE. SODU BIKARBONU NE TREBA DODAVATI JER NEUTRALIŠE MLECNU KISELINU U MESU I PODSTICE RAZVOJ BAKTERIJA.
 
Znaci, prilikom pripreme navedenog mesa dodaje se samo 2% kuhinjske soli.
 
Ipak, mesu se može dodati i malo crnog luka (sitno seckanog), tucane ili zelene ljute paprike (sitno seckane) i malo bibera. Neko dodaje i tvrdi kackavalj secen na kockice 5 mm. Sve se dobro izmeša, formira u lopte od 200-250 g i stvlja izmedu 2 celofana namazana uljem. Tada se ravnomerno pritisne kuhinjskom daskom i dobije formirana okrugla pljeskavica debljine 1-1,5 cm. Kad se stavi na roštilj pljeskavica raste u debljini i do 3 cm. Pljeskavica može da se pravi i na druge nacine – bez zacina, a neki opet, prave dve tanje pleskavice pa izmedu stavljaju nadev od luka, kackavalja, šunke (sve sitno seckano), spoje im ivice i tako peku na roštilju – to je punjena pljeskavica (neki je zaljute i zovu je gurmanska pljeskavica).
Od istog mesa se prave i cevapcici i pljeskavice, samo što se cevapcici protiskuju kroz levak pravljen za tu svrhu ili se valjaju rukom.
 
Da pomenemo još i leskovacke cevapcice, u pripremljeno meso dodaje se sitno seckan beli luk, tucana paprika (malo ljuta) i biber (u našim kafanama dodaju i crni luk koga u obicnim cevapcicima nema). Leskovacki su duži (oko 10 cm i precnika oko 2 cm, dok su obicni oko 7 cm dužine i iste debljine, recimo kao kažiprst).
 
Napomena:
Mleveno meso za cevapcice i pleskavice cuva se na +4°C i rok trajanja mu je 72 sata. U cevapcice i pljeskavice ne treba dodavati luk i ostale zacine ranije, vec neposredno pre stavljanja na roštilj.
 
Dodavanjem luka i sode bikarbone meso hoce da pozeleni. Seceno meso na komade, krupno mleveno i posoljeno sa 2% soli, mora da odleži 16-25 sati na temperaturi +4°C do +7°C.
 
Drugi recept
 
Leskovacka muckalica na rostilju
 
(za 3 osobe)
 
500 g svinjetine
1 glavica luka
3 paradajza
1 zelena ljuta paprika
persunov list
ulje
biber, so
 
Pripremanje: Meso narezite na manje komade, nabodite ga na raznjice, nauljite i pecite sa obe strane na rostilju, zatim posolite i pobiberite. Seckani luk proprzite na ulju, dodajte narezanu papriku, sve zajedno proprzite kratko vreme. Dodajte seckani persun. Na to stavite peceno meso skinuto sa raznjica i odmah posluzite.
 
Treci recept
 
Leskovacka pljeskavica na rostilju
 
(za 4 osobe)
 
300 g mlevene svinjetine
300 g mlevene junetine
200 g luka
4 cena belog luka
4 zelena feferona
biber
so
 
Pripremanje: Mlevenom mesu dodajte narezani luk, beli luk i feferone, posolite i pobiberite. Dobro izmesajte i oblikujte pljeskavice velicine dlana. Pecite ih na namazanom rostilju sa obe strane. Posluzite sa salatom od paradajza.
 
Napomena: Za ovu salatu od paradajza, paradajz samo prerezite na 4 dela, posolite i obilno pospite naseckanim feferonima. Špricer ili pivo ladno ko taštin pogled su uz ovo melem.
Slikovni rezultat za leskovacki cevapi
 
 
izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: