Site Overlay

Lazarov riblji paprikas

Uzme se 1-1.5 ribljih fileta u zavisnosti koju ribu volite ili koja vam je dostupna (pastrmka, oslic, bakalar, saran…) plus 400g racica ali nije obavezno.
Riba i racici se prvo mariniraju u marinadi koju cini mesavina: soka od jednog limuna, maslinovog ulja, aleve paprike (ljutina po zelji), 2 kasicice belog luka, rukohvat persunovog lisca i soli i bibera po zelji.
Marinirati ribu izmedju pola sata i jednog sata, s’vremena na vreme okretati riblje filete da bi bolje upila marinadu.
Dok se riba marinira iseckati povrce:
jednu ili dve glavice luka iseci na tanke reznjeva
iseci po jednu zelenu i crvenu papriku
dva paradajza na kocke
vezu zeleni (sargarepu i celer) na kolutove
Izdinstati luk na malo maslinovog ulja u dubokoj serpi. Zatim dodati svo povrce u vidu slojeva i par minuta dinstati. Po zelji se moze dodati saka crnih maslina. Na kraju se doda riba sa sve marinadom i smanji vatra na dvojku. Na tihoj vatri se riba krcka izmedju 20-25 minuta s’ tim da se na poluvremenu okrene riba kako bi ravnomerno bila skuvana. Vazno je da posuda bude pokrivena stalno sa poklopcem jer na taj nacin se riba i povrce kuvaju u vlastitoj tecnosti odnosno sosu. Znaci trik je ne dodavati vodu.
Ovako pripremljen riblji paprikas moze da se servira uz tri razlicita priloga: kacamak, kuvani pirinac ili kuvane rezance. Na tanjir dodje red priloga pa red paprikasa.
Ja za ovu svrhu koristim serpu sa debljim dnom koja bolje prenosi toplotu celom svojom povrsinom.

Slikovni rezultat za riblji paprikaš

izvor net-recept:Lazar Rajcic

Leave a Reply

%d bloggers like this: