LANGOŠ ILI MAĐARSKE MEKIKE


LANGOŠ ILI MAĐARSKE MEKIKE

Langoš je isto što i mekike, samo bolje! Kako bolje? Lako!

Navodno su langoske mađarsko nacionalno jelo, ali spremaju se i kod nas u Vojvodini, bar sam ih ja često jela i kao dete.

Ovaj recept, mada u stvari i nema nekog pravog recepta jer se radi “odokativno”,

Za razliku od onoga što mi zovemo mekike, testo za langoš je malo mekše i razvlači se tanje pre pečenja.

Šta je potrebno za LANGOŠ ILI MAĐARSKE MEKIKE

1 kg brašna,
1 kvasac,
1 dl mleka,
u vrh puna kašikica soli,
pola kašikice šećera,
vode po potrebi.
U veću šolju izmrvite kvasac, dodajte šećer i mlako mleko. Poklopite i ostavite na toplom da kvasac nadođe.

U dublju posudu stavite brašno i so. Napravite udubljenje u sredini u koje sipate kvasac sa mlekom. Mešajte brašno varjačom uz dodavanje mlake vode (bitno je da sve radite na toplom i da dodajete tople sastojke). Testo treba da bude malo mekše, odnosno ne sme da bude tvrdo. Ja sam sipala najmanje 2-3 šolje vode na tu količinu brašna. Varjačom ili mikserom dobro umutite testo, dok ne počne da se odvaja od zida posude. Umešeno testo ostavite da odstoji na toplom sat vremena.

U veći tiganj na šporetu sipajte ulje ili mast da ga bude bar dva prsta na dnu. U jednu posudu sipajte mlake vode, koja će vam trebati da kvasite ruke kada budete pravili langoške, da vam se ne bi lepile za prste. Kad se masnoća dobro zagreje, nakvašenim rukama vadite kuglice testa i razvlačite ih što više i tanje možete. Najbolje bi bi bilo kada biste mogli da razvučete langošku veličine koliki je tiganj – ja nisam tako vešta, zato su kod mene one nešto malo manje nego što bi trebalo (a i nisu baš nešto lepe na izgled). Ali to i nije toliko važno, mnogo važnije je da budu što je tanje moguće, kako bi se mogle peći na visokoj temperaturi (da ne bi popile mnogo masti) i da se što brže ispeku i da se naprave “vazdušni jastuci” u testu.

Pečene langoške slažite u činiju obloženu salvetom koja će upiti višak masnoće.

Ovo testo nije ni jako slano, ali ni slatko tako da gotove langoške možete ili posoliti, ili jesti sa sirom, šunkom… ili sa pekmezom. Da li ćete ih jesti uz jogurt, mleko ili nešto treće… zavisi samo od vašeg ukusa. Za mene, koja obožavam sva testa, najbolje su tako prazne, samo sa malo soli uz jogurt.

 
Slikovni rezultat za langoš
izvor net
 
 
 

http://danubius.forumsr.com/t4613-pogaceslana-pecivaprojarepitekisela-testa

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: