Kitnikez

Kitnikez – 

Setih se jednog starog, tipicno vojvodjanskog slatkisa, sada nazalost po malo zaboravljenog!
On zaista vraca u Detinjstvo…
Uprkos tome što postoje recepti za ovu poslasticu, pišem ovaj recept i posvećujem ga mojoj Baki i njenoj Mami (mojoj Prabaki) koje su otišle pre nego su me naučile sve što su znale….Često poželim da su tu i da ih nešto priupitam, nijedna moderna sprava ili pomagalo ne može zameniti njihovu iskusnu reč. Sa teškom mukom čitam Bakin rukopis, ali vidim da je recept vrlo jednostavan i isti već godinama. Ovaj je u našoj porodici stariji od jednog veka…Znam da bi bile ponosne na mene….nedostajete mi….
Inace, Kitnikez potiče sa nemačkog govornog područja, Quitttenkäse u bukvalnom prevodu znači Sir od dunja, a u našim kuhinjama se “zadržao” (uveliko je stigao i da bude zaboravljen) iz vremena Austrougarske.
Zanimljiva je i pojava da je dunja izuzetno tražena i da je nema na pijacama….sva ode u rakiju, koja je isto tako tražena i skupa…
=============================
Sastojci
1kg dunja
900gr šećera
1 limun (sok)
=======

Dunje ne treba ljuštiti i tako neoljuštene iseći na sitno obariti u malo tečnosti sa dodatkom limuna. Obareno ispasirati, ja sam pasirala sa štapnim mikserom,a zatim kroz cediljku da dobijem čistu masu.
Kuvati dobijenu masu sa šećerom dok se skroz ne želira, gušće od đžema i pekmeza. Izliti u pleh ili kalupiće namazane sa malo ulja, posuti sa orasima po želji. Sam kitnikez se može pomešati sa seckanim orasima ili već mašti na volju..
P r i j a t n o!

shutterstock.com

izvor net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: