Đumbir tera grip

Đumbir tera grip –

Đumbir (Zingiber officinalis) je višegodišnja biljka čiji koren ima neverovatno blagotvorno dejstvo na ljudski organizam.

Srednjovekovna Evropa ga je izuzetno cenila, ali je na kraju ostao samo kao deo njene slatke kuhinje. Istočnjačke đakonije se ipak ne bi mogle zamisliti bez đumbira.

Potiče iz jugozapadne Azije, ali njegov najveći proizvođač je Indija. Kažu da je đumbir sa Jamajke najegzotičnijeg ukusa. Njegovi bliski rođaci su galangal i kurkuma. Azijati ga od davnina koriste kao lek, začin, hranu, sredstvo za ulepšavanje i afrodizijak, a Japanci su otišli i nekoliko koraka dalje pa ga sem klasičnih načina koriste i kao ukiseljenog ili ušećerenog.

Prema ovom začinu koji potiče još iz kolonijalnog doba, Englezi su razvili posebnu odanost i ljubav pa sa njim spremaju mirisno pecivo koje nosi naziv “ginger bread“ i omiljeno fermentisano piće Ostrvljana “ginger ale“ (đumbirno pivo).

Preporučuje se trudnicama

Gingeroli, grupa aktivnih materija koje poseduje đumbir, zadužena je za antibakterijsko, analgetsko i sedativno dejstvo. Pigment žute boje, kurkumin ostaje u crevnom traktu štiteći ga od polipa, a u toku su i istraživanja da li poseduje i zaštitnu ulogu kod raka debelog creva.

Stručnjaci ga preporučuju trudnicama, posebno u prvom tromesečju, jer sprečava mučninu i povraćanje.

Ukoliko imate problema sa probavom rešiće ga đumbir, jer pojačava rad probavnih sokova i žuči. Možete ga koristiti i za sprečavanje nadimanja. Pravi je mađioničar kada su u pitanju simptomi gripa i prehlade, piše “Glas javnosti”.

Poseduje antiseptičko dejstvo i smiruje kašalj ako ga koristite kao dodatak čajevima i toplim napicima. Stimuliše perifernu i opštu cirkulaciju, zagreva, otklanja grčeve i spazme, stimuliše funkciju jetre, snažan je antioksidans. Koristan je kod uklanjanja edema i groznice.

Pojačava dejstvo drugih biljaka

U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo dejstvo. Ovaj začin aromatičnog ljutog ukusa je izuzetan stimulans. Ljutkasta i osvežavajuća aroma će vam dati toplu energiju jer će ubrzati cirkulaciju, sprečiće umor i poboljšati memoriju.

Dok se svež koren koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma, sušen koren se koristi za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj…

Ukoliko vam izostane menstruacija razmutite kašičicu đumbira u prahu u pola litre vrele vode. Polako pijuckajte šoljicu toplog čaja, tri do četiri puta dnevno.

Pošto je savršen borac protiv hroničnog umora treba znati da i đumbir poput ostalih stimulativnijih stvari (kafe, crnog čaja) ne treba uzimati nekoliko sati pre spavanja.

Đumbir će svakako poboljšati ukus raznoraznih jela od mesa, povrća, ribe pogotovo ako ga koristite u svežem obliku, narendanog ili u komadu. Kada ga kupujete, treba da vodite računa o odabiru komada. Izaberite onaj koji je čvrst na dodir, nije smežuran i ne može da se savije.

Čuvajte ga u frižideru, zamotanog u plastičnu foliju oko nedelju dana ili u zamrzivaču na duže vreme.

izvor hendidrustvo.info/forum

slika

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: