Limun torta

LIMUN TORTA sastojci:

BISKVIT TESTO
Sastojci:
6 jaja
200 gr.secera
150 gr. brasna
Vanilin secer 10 gr. (jedna kesica)
Prasak za pecivo 12 gr. (jedna kesica).

Razdvojiti zumanca od belanaca. Mikserom mutiti 6 zumanaca sa 100 gr. secera tako dugo da se dobije svetlo zuta boja. U drugoj posudi mikserom umutiti 6 belanaca sa 100 gr. secera i vanilin secer. Mutiti uz postepeno dodavanje secera i to tako dugo da ostane trag noza kada se njime zasece umuceno belance. Umuceno belance laganim pokretima rucno pomocu kasike umesati u umucena zumanca. Na isti nacin dodati ovoj smesi prosejano brasno sa praskom za pecivo. Laganim pokretima izjednaciti ovu masu da bude homogena. Testo treba peci u okrugloj posudi precnika 26 cm. Preporucuje se posuda za pecenje torti koja se sastoji iz dva dela. Prvi deo je donji kruzni deo posude oko kojeg se opruznim mehanizmom pricvrscuje bocna strana posude. Kada je pecenje zavrseno opruzni mehanizam se rukom otvori cime se bocna strana posude odvoji od pecene torte. Torta ostane slobodna na dnu posude i lako iz nje izvadi i tako sacuva njen pravilan oblik bez ostecenja.

Uneti pripremljeno testo u posudu za pecenje cije su stranice i dno premazani margarinom. U testo plitko zabosti pet cackalica, sto ce obezbediti da se visak gasova za vreme pecenja izduva i time obezbedi da gornja povrsina posle pecenja bude ravna. Peci u zagrejanoj pecnici na temperaturi od 180 step C, oko 30 minuta. Po zavrsenom pecenju izvaditi posudu i sacekati nekoliko minuta da se torta ohladi. Odvojiti omotac posude otvaranjem opruge. Visina torte posle pecenja bice oko 55 mm.

Potpuno ohladjena torta sece se poprecno na tri jednaka dela, cime se omogucava da se kremom od limuna premazu dve nove povrsine.

2. KREM OD LIMUNA
Sastojci:
4 jaja
250 gr. secera
250 gr. maslaca ili margarina
300 gr. limuna.

Jaja umutiti mikserom do svetlo zute boje. Dodati istruganu koru i sok od limuna i polovinu pripremljenog margarina (125 gr.) iseckanog na kockice strana oko 1 sm. Sada se pristupa zgusnjavanju krema. To se moze uraditi na dva nacina. Prvi je da se krem ulije u metalnu posudu postavi na ringlu sporeta, koja je ugrejana na umerenoj temperaturi. Krem mesati dok ne provri. Paziti da krem ne zagori. Drugi nacin zgusnjavanja krema je pomocu mirkotalasne peci u plasticnoj posudi. Pogodna snaga peci je 600 vati. Poceti sa zagrevanjem u trajanju od jednog minuta, pa potom smanjivati vreme zagrevanja do 10 sekundi. U toku ovog zagrevanja uvek, posle jednog zavrsenog perioda zagrevanja iskljuciti pec, izvaditi posudu iz peci i masu promesati mikserom. Ovo raditi tako dugo da se krem zgusne. Paziti da zavrsni ciklusi zagrevanja ne budu dugacki jer se u tom slucaju moze desiti da sredina krema pregori i stvrdne do te mere, da se ne moze mikserom razbiti. Po zavrsenom zgusnjavanju krem ohladiti do temperature od oko 25 step C.

Kada krem dostigne tu temperaturu uneti u ohladjeni krem preostalu kolicinu margarina, koji takodje treba iscekati u male kockice i malo ih razmeksati. Mikserom veoma dugo i snazno mutiti ovu smesu tako da se margarin potpuno sjedini za kremom bez tragova nerastvorenog margarina.

Krem podeliti na dva jednaka dela i njime ravnomerno premazati dva isecena dela torte. Pri ovome redosled delova treba da bude takav da deo koji je lezao na dnu torte bude na gornjoj strani. Preko tog dela, koji je najravniji, premazivace se cokoladni preliv. Tortu staviti na ravan posluzavnik sa kojeg ce se torta sluziti.

3. COKOLADNI PRELIV – “Krem Ganas”
Sastojci:
200 gr. cokolade za mesenje
100 gr. margarina.

Izlomiti cokoladu na kockice, uneti ih u manju plasticnu posudu i pazljivo ih korak po korak razmeksavati u mikrotalasnoj peci, uz stalnu kontrolu i mesanje pomocu kasicice. Pred kraj dodati margarin i nastaviti sa zagrevanjem da preliv postane tecan.

Gotov preliv deli se na dva jednaka dela. Jednim ce se premazati gornja povrsina torte, a drugim delom njena bocna povrsina. Pre premazivanja cokoladom gornje povrsine istu namazati tankim slojem razredjene marmelade od kajsija. Ovaj premaz sprecice da se cokoladni preliv upije u testo torte. Zagrejani cokoladni preliv naliti na sredinu torte. Razmazati ga brzo pomocu noza duzeg od precnika torte, tako da se malo prelije i preko ivice torte. Noz treba drzati koso uz lagani pritisak, i ne treba ga okretati. Drugom polovinom cokoladnog krema premazti bocne strane povlacenjem noza odozdo prema gore tako da se sjedini sa gornjim prelivom. Pozeljno je da ovaj krem bude manje tecan (hladniji) od onog kojim je premazana gornja povrsina. Ovo premazivanje obavljati postepeno u krug i zavrsiti ga kada se preliv ohladi i prestane da se sliva nazad. Delove cokolade koji su ostali na posluzavniku pazljivo obrisati.

Izrada cokoladnog preliva moze se obaviti i na blago zagrejanoj ringli sporeta.

Tortu uneti u frizider i sacekati da se cokoladni preliv stvrdne. Tankim i ostrim nozem raseci preliv na zeljeni broj komada (12 ili 16). Noz treba da bude malo zagrejan tako da se pri rezanju dodje do testa torte pri cemu treba paziti da se delovi preliva, kroz koje je noz prosao ne slepe. Ove proreze uraditi i sa bocne strane u nastavku onih koji su vec uradjeni na gornjoj povrsini. Ovo se radi zato da cokoladni preliv ne bi pucao kada se torta bude rezala na delove.

izvor / net, slika stockfood

By bestproject

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: