LENJA PITA OD JABUKA

LENJA PITA OD JABUKA:

Prvo pripremiti nadev: izrendati 1 kg nakiselih jabuka, dodati 2 šoljice (male šoljice za kafu od 1 dl), 2 šoljice šećera, 100 gr suvog grožđa, pola kesice cimeta; sve dobro promešati i ostaviti da odstoji (najbolje je pripremiti ovo sat vremena unapred da bi griz upio višak soka od jabuka i da nabubri).

Testo: umutiti 3 žumanca sa 3 šoljice šećera, 3 šoljice mleka, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo i 15 kašika brašna. Sipati pola testa u pleh i staviti da se peče.

Za to vreme umutiti 3 belanca, dodati 1 šoljicu šećera, a zatim pažljivo varjačom sjediniti sa jabukama. Kada testo u rerni blago porumeni, izvaditi, sipati nadev, poravnati, pa sipati ostatak testa i vratiti u rernu. Peče se na 180 stepeni. Pečeno je kad dobije lepu rumenu boju i odvoji se od ivica pleha. Ohladiti. Pre služenja posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom.

Toplo preporučujem, ovo je najmekša i najukusnija pita od jabuka koju sam probala. Pravim je već 20 godina. Preferiram pite pečene na ovaj način jer je mnogo brže sipati tečno testo u pleh nego razvlačiti masne kore, ne mrvi se kad se seče i može ostati meka i nekoliko dana, pod uslovom da se ne pojede već prvog dana.

Oprostite ako sam bila preopširna, htela sam da Vam dočaram kakav je to kolač. Za sada bez slika, dok me deca ne nauče kako se slike sa fotoaparata prebacuju na kompjuter.

Credit: margouillatphotos

izvor / net

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading