Качамак са сиром и кајмаком – Старинска српска јела

Качамак са сиром и кајмаком – Старинска српска јела

Гологлавка

Потребно:
1/2 килограма кукурузног брашна,
250 г сира,
250 г кајмака,
3 јајета,
20 г квасца,
со, уље,
Припрема:
Ово јело зове се још и тута. Спрема се од кукурузног брашна. У пола килограма брашна надробити 250 грама сира и исто толико кајмака. У то додати размућена јаја, 20 гр квасца, соли по укусу и са мало уља замесити да буде ни густо, ни ретко. Пресути у поуљен плех и пећи у врућој рерни пола сата до четрдесет минута.

Цицвара

Потребно:
1/2 кг кукурузног брашна,
1 литар воде,
250 г кајмака,
150 г масти,
4 јајета, со,
Припрема:
Воду ставити да проври, додати маст и кајмак, посолити. Затим пажљиво сипати кукурузно брашно да се не направе грудвице. Кувати уз стално мешање, додати једно по једно јаје.

Попара на млеку

Потребно:
1/2 литра млека,
1/2 литра воде,
бајат хлеб,
1 – 2 старог кајмака,
Припрема:
Попара се може правити и само на води, па да буде лепа, али ако се прави на млеку још је боља и укуснија. Ваља је правити овако: млеко да проври, са исто толико воде. Бајат, стари хлеб исећи на коцкице, па ставити да се кува, не више од десетак минута, али стално мешати да не загори. Док се попара кува, загрејати у посуду стари преврели кајмак и у то пресути скувану попару. Одмах изнети на сто, јер ваља док је вруће, а ко воли може додати још сира или кајмака по жељи.

Качамак са чварцима

Потребно:
пројино брашно,
вода,
со,
чварци,
сир,
кајмак,
Припрема:
Литар воде, мало посољене, треба да проври. Док ври руком додавати помало пројиног брашна и мешати дрвеном варјачом док маса не буде густа и укува се, за шта је потребно двадесетак минута. Посебно се пропрже чварци, па се са тим прелије готов качамак и све заједно промеша. Кад се изнесе на сто, одозго се додају сир и кајмак.

Качамак са сиром и кајмаком

Потребно:
1/2 кг кукурузног брашна,
250 г сира,
250 г кајмака,
млеко по жељи,
Припрема:
У литар посољене воде која ври сипати полако пола килограма кукурузног брашна, непрестано мешајући да не остану грудвице. Кад се брашно добро укува на тихој ватри, а то је за двадесетак минута, оставити на топлом да се прокрчка још пола сата. Овако спремљен качамак слижити на овај начин: У зделу најпре сипати слој качамака, затим слој сира и кајмака, па опет качамак и сир и кајмак. За ову количину качамака довољно је по 250 грама сира и кајмака. Ко воли другачије, укусно је и ако се само на врх тањира са качамаком стави пуна кашика кајмака и сира. Неки пре тога додају и млако. У сваком случају, ово је укусно и хранљиво јело.

Ташке од сира

Потребно:
1/2 килограма ооштрог брашна,
3 јајета,
млака вода,
150 – 200 г младог сира,
со,
Припрема:
Замесите тврђе тесто од брашна, 2 цела јаја и мало млаке воде колико је потребно да се тесто не лепи. Добро га обрадити рукама све док не почне само да се одваја. Затим поделити у две јуфке и сваку развући оклагијом у танку кору. Надев направити од 150 до 200 грама изгњеченог младог сира и једног целог јајета. На дасци посутој брашном, на крају, на једнаким размацимаод по десетак сантиметара, ређати грудвице припремљеног надевасве док се док се не утроши. Одозго поставити другу кору и прстима притиснути тесто између хрпица сира да се међусобно залепи. Када се тестоодмори дестак минута, оштрим ножем сећи тачке – четвртасте или троугласте. Спустити их у кипућу слану воду и кувати док не испливају на површину. Решеткастом кашиком извадити у други суд, испрати хладном водом и поређати у чинију. Ташке се могу прелити разним преливима: презлама пропрженим на мало уља, младим кајмаком, изгњеченим сиром или киселим млеком.

izvor / net

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading