Старинска српска јела (Српска проја, Качамак са чварцима… )

Српска проја

Потребно:
600 г кукурузног брашна,
200 г масти,
5 јајета,
шоља хладног млека,
мало масти, со,
Припрема:
Кукурузно брашно ставити у суд за мешење, посолити по укусу и додати маст, пет целих јаја и једну шољу хладног млека. Све заједно мешати десетак минута, а по потреби додати још млека да маса постане ређа. Плех у којем ће се пећи проја намазати машћу, па спустити припремљену масу и пећи на умереној ватри. Кад проја почне да румени, исећи је ножем на квадратиће. Да се нож не би лепио за масу, умачите га у растопљену маст. Вратити проју у рерну док не буде готова, а најбоље је служити уз подварак, сарму или кисео купус.

Гологлавка

Потребно:
1/2 килограма кукурузног брашна,
250 г сира,
250 г кајмака,
3 јајета,
20 г квасца,
со, уље,
Припрема:
Ово јело зове се још и тута. Спрема се од кукурузног брашна. У пола килограма брашна надробити 250 грама сира и исто толико кајмака. У то додати размућена јаја, 20 гр квасца, соли по укусу и са мало уља замесити да буде ни густо, ни ретко. Пресути у поуљен плех и пећи у врућој рерни пола сата до четрдесет минута.

Цицвара

Потребно:
1/2 кг кукурузног брашна,
1 литар воде,
250 г кајмака,
150 г масти,
4 јајета, со,
Припрема:
Воду ставити да проври, додати маст и кајмак, посолити. Затим пажљиво сипати кукурузно брашно да се не направе грудвице. Кувати уз стално мешање, додати једно по једно јаје.

Попара на млеку

Потребно:
1/2 литра млека,
1/2 литра воде,
бајат хлеб,
1 – 2 старог кајмака,
Припрема:
Попара се може правити и само на води, па да буде лепа, али ако се прави на млеку још је боља и укуснија. Ваља је правити овако: млеко да проври, са исто толико воде. Бајат, стари хлеб исећи на коцкице, па ставити да се кува, не више од десетак минута, али стално мешати да не загори. Док се попара кува, загрејати у посуду стари преврели кајмак и у то пресути скувану попару. Одмах изнети на сто, јер ваља док је вруће, а ко воли може додати још сира или кајмака по жељи.

Качамак са чварцима

Потребно:
пројино брашно,
вода,
со,
чварци,
сир,
кајмак,
Припрема:
Литар воде, мало посољене, треба да проври. Док ври руком додавати помало пројиног брашна и мешати дрвеном варјачом док маса не буде густа и укува се, за шта је потребно двадесетак минута. Посебно се пропрже чварци, па се са тим прелије готов качамак и све заједно промеша. Кад се изнесе на сто, одозго се додају сир и кајмак.

Качамак са сиром и кајмаком

Потребно:
1/2 кг кукурузног брашна,
250 г сира,
250 г кајмака,
млеко по жељи,
Припрема:
У литар посољене воде која ври сипати полако пола килограма кукурузног брашна, непрестано мешајући да не остану грудвице. Кад се брашно добро укува на тихој ватри, а то је за двадесетак минута, оставити на топлом да се прокрчка још пола сата. Овако спремљен качамак слижити на овај начин: У зделу најпре сипати слој качамака, затим слој сира и кајмака, па опет качамак и сир и кајмак. За ову количину качамака довољно је по 250 грама сира и кајмака. Ко воли другачије, укусно је и ако се само на врх тањира са качамаком стави пуна кашика кајмака и сира. Неки пре тога додају и млако. У сваком случају, ово је укусно и хранљиво јело.

Ташке од сира

Потребно:
1/2 килограма ооштрог брашна,
3 јајета,
млака вода,
150 – 200 г младог сира,
со,
Припрема:
Замесите тврђе тесто од брашна, 2 цела јаја и мало млаке воде колико је потребно да се тесто не лепи. Добро га обрадити рукама све док не почне само да се одваја. Затим поделити у две јуфке и сваку развући оклагијом у танку кору. Надев направити од 150 до 200 грама изгњеченог младог сира и једног целог јајета. На дасци посутој брашном, на крају, на једнаким размацимаод по десетак сантиметара, ређати грудвице припремљеног надевасве док се док се не утроши. Одозго поставити другу кору и прстима притиснути тесто између хрпица сира да се међусобно залепи. Када се тестоодмори дестак минута, оштрим ножем сећи тачке – четвртасте или троугласте. Спустити их у кипућу слану воду и кувати док не испливају на површину. Решеткастом кашиком извадити у други суд, испрати хладном водом и поређати у чинију. Ташке се могу прелити разним преливима: презлама пропрженим на мало уља, младим кајмаком, изгњеченим сиром или киселим млеком.

Кнедле од сира

Потребно:
1/2 килограма масног крављег сира,
100 г гриза,
100 г брашна,
2 јајета,
уље,
бутер,
кашика презли,
со,
Припрема:
Виљушком добро иситнити сир. Замесити гризом и брашном, јајима, кашичицом бутера и мало соли. Кад се све добро сједини кашичицом вадити кнедле, спуштати их у суд са сланом кључалом водом и кувати док не испливају на површину. Вадити решеткастом кашиком да се вода са њих исцеди и ређати у чинију. За то време у дубљем тигању загрејати кашику бутера и мало уља, додати кашику презли и мешати док не порумени. Прелити кнедле од сира, али чинија се после тога не сме поклопити, иначе ће се од паре кнедле распасти.

Тесто за резанце

Потребно:
500 г брашна,
3 јајета,
2 дцл воде,
Припрема:
Помешати јаја и воду, додавати мало помало брашна, мешајући непрестано варјачом. Када тесто довољно очврсне, изручити га на даску добро попрашену брашном, па месити, додајући га док тесто не престане да се лепи за даску и руке. Готово тесто преручити у суд мало посути брашном, покрити чистом крпом, па га оставити да се одмори бар пола сата, а може и сат. Одкидати затим од теста комад по комад, величине песнице. Спуштати га на даску посуту брашном, развући оклагијом док се не добије котур дебљине од прилике два милиметра. Посути тесто брашном, па га смотати у трубу. Оштрим ножем сећи резанце. Исечене резанце растурити по столу или чаршаву посути брашном, па их оставити да се суше један сат. Онда су спремни да их готовите за супу или штагод друго што ваши укућани желе. izvor net

Slikovni rezultat za projaSlikovni rezultat za čvarci

slika / net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: