Старинска српска јела (Паприке)

Паприке надевене кајмаком

Потребно:
10 – 15 паприка,
1/2 кг масног сира,
200 г кајмака,
5 јаја,
мало масти,
Припрема:
Очистити паприке, могу бити и бабуре, а могу бити и оне из туршије, ако нису љуте. У дубоком суду измутити сир, кајмак, па то измешати са јајима. Очишћене и опране паприке пунити овим надевом. Поређати их у помашћен ђувеч, ставити у врућу рерну, пећи на умереној ватри док не омекшају и служити док су топле.

Паприке надевене сиром и сланином

Потребно:
10 – 15 бабура,
1/2 кг младог сира,
100 г сланине,
6 јаја,
кашика брашна,
3 кашике масти,
Припрема:
Бабуре очистити од семена, опрати и ставити у ђевђир да се оцеде од воде. За то време у један суд ставити млад сир, па га изгњечити виљушком и додати пропржену сланину исечену на коцкице. Додати затим јаја и кашику брашна, па све заједно добро измешати. Овим надевом напунити очишћене бабуре. У шерпу ставити три кашике масти и кад се маст добро загреје, спуштати надевене паприке да се прже. Паприке треба оретати са свих страна, да једнако порумене. Када су пржене, ставити их на тањир и служити као предјело.

Суве паприке пуњене кромпиром

Потребно:
10 сувих паприка,
1/2 килограма кромпира,
3 – 4 чена белог лука,
шака исецканог першуновог листа,
парадајз пире,
со,
уље,
Припрема:
Суве паприке потопити у врућу воду да омекшају. За то време припремити надев од пола килограма обареног и на коцкице сеченог кромпра, три до четри чена истуцаног белог лука и шака першуна, све измешати са уљем. Паприке оцедити, пунити их и затварати кромпиром. Ређати у ђувечару, најбоље земљану, налити водом помешаном са две – кашике парадајз соса да огрезну и пећи у рерни на тихој ватри четрдесетак минута.

izvor / net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: