SIROVE ŠTANGICE OD ORAHA S KREMOM OD DATULJA (bez šećera, veganski, s opcijom bez glutena)

SIROVE ŠTANGICE OD ORAHA S KREMOM OD DATULJA (bez šećera, veganski, s opcijom bez glutena)

Vrijeme pripreme: 20 min (+ neaktivno vrijeme 30 min hlađenja)

Količina: 6 štangica (veličine kao na slici)

Sastojci:

1 veća banana (oguljena cca 100g)

50g oraha

60g suncokretovih sjemenki

25g pirovih ili zobenih mekinja (posija)* 

40g grožđica

2 žlice (20g) tamnog kakaa

20g kokosovog ulja

(za kremu)

8 komada (50g) datulja **

20g kokosovog ulja

(za posip)

1 v. žlica sirovog zrna kakaa***

1 v. žlica oraha

*Umjesto mekinja možete koristiti i pahuljice, ali u tom slučaju ih usitnite prije ubacivanja u blender s ostatkom namirnica, da ne bi ostali prekrupni komadići. Ako želite opciju bez glutena, zamijenite ih s još 30g oraha.

** Najbolje su medjool datulje, jer su najdeblje i najmesnatije. Ovaj put ih nisam imala pa sam koristila obične suhe datulje. Ako možete, nabavite svježe, a ako ne, i suhe su dobre (vidi uputu u receptu) samo izbjegavajte datulje obložene šećernim sirupom.

***Ako ne volite kakaova zrnca, koristite još oraha u istoj količini. Taj krckavi posip daje štangicama poseban okus pa ga nipošto nemojte preskočiti.

Priprema:

  1. U blender ubacite orahe, suncokretove sjemenke i grožđice. Pulsirajte kratko pa dodajte bananu natrganu na par manjih komada, kakao, kokosovo ulje i posije. Ako koristite zobene pahuljice, ubacite ih ranije sa sjemenkama da se dobro usitne. Pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu ljepljivu smjesu.
  2. Manju posudicu dimenzija cca 10×15 cm obložite bakpapirom ili prozirnom folijom (vidi veličinu „ciglice“ na slici) pa u nju istresite dobivenu smjesu i dobro je utisnite i poravnajte, te stavite u frižider da se stisne, na najmanje 30 min.
  3. Dok se smjesa hladi, pripremite kremu. Ako koristite svježe datulje, samo ih ubacite s kokosovim uljem u blender pa blendajte dok smjesa ne postane jednolična i maziva. možete koristiti i štapni mikser za ovo. Ako koristite suhe datulje, u lončiću zagrijte malo vode pa s njom prelijte datulje. Pustite da odstoje 10-15 minuta, ocijedite pa ih pripremite isto kako je već opisano.
  4. Kad su se štangice ohladile, premažite ih s kremom od datulja, pa po vrhu utisnite usitnjene orahe i kakaova zrna.
  5. Štangice čuvajte u frižideru i konzumirajte u roku od 3 dana, ili ih zamrznite.izvor / net

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading