Sarma 

Sarma

potrebno za 4osobe: 30 dkg junetine bez kostiju (od buta), 6 dkg rize, 80 dkg kiselog kupusa u glavici, 8 dkg (suhe ovcetine), 8 dkg crvenog luka, 0,2-0,4 dkg bibera, sol, 1 jaje, 1/2 dl ulja, 1/2 govede supe.
Priprema: Pripremite listove kupusa za sarmu. Sameljite meso i crveni luk, zacinite, dodajte rizu i 1/2 dl ulja. Dobro izmjesajte. S tom smjesom punite listove kupusa i motajte ih u sarme. Poredajte u serpu kruzno nakon sto ste na dno serpe stavili (suhe ovcetine).
Kuhajte lagano nekoliko sati. Ako je potrebno, dodajte u toku kuhanja jos vode. Kada je sarma skuhana, prije sluzenja rastopite maslac i zacimite sarmu.

Slikovni rezultat za sarma od kiselog kupusa

sjenica.com/forum

slika/net

SOGAN DOLMA
Za 4 osobe potrebno je:
60 dkg crvenog luka
aleva paprika
malo sirceta
pavlaka
Za nadjev:
10 dkg crvenog luka
40 dkg mljevenog mesa (govedjeg ili mijesanog sa bravecim) 8 dkg rize
1 jaje
2-3 kasike ulja (ili rastopljene masnoce)
so,biber
paradajz-pire
Postupak:
Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirceta. Skinuti s peci, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati kosuljice odnosno prstenove luka (“dolme”). Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se vise dolmi koje se pune nadjevom. Vece dolme se pune prstima, a manje cackalicom ili dezertnim nozicem. Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmijesa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rizu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmijesati. Punjene dolme luka se slazu u serpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirceta (ako se glavice nisu kuhale sa sircetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od serpe), te stave kuhati. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike. Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.

net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: