Hladno   spremanje   cikle

Preporuka za hladno spremanje cikle – 

Imala sam nebrojene recepte za spremanje cikle. Te ovaj kaže ovako, a ja odmah te godine tako; druge godine čujem  da je drugi način bolji, pa ja odmah na taj, drugi,  bolji način. Prije nekih desetak godina dobila sam , i to  vjerujete, bez puno preporuke i hvale, ovaj recept . No, već te godine  preporučio se i pohvalio ( recept) sam. Jednostavno, ukusno, bez kvarenja, a možeš provući posao na tjedan dana , kako meni bome zbog posla i umora kada sa njega dođem , nekada i ispadne. Cikla čeka.
Recept:  za  5 kg cikle
U veliku posudu ili vanu staviti ½ litre kiska, 1 litru vode, 40 dkg šećera, 2 žlice soli, 1/ 2 konzervansa.Ova mješavina se  N E   K U H A, već samo  promiješa da se svi sastojci otope.
Za to vrijeme skuhati ciklu, očistiti je i izrezati, te  staviti u gornju tekućinu i ostaviti  24 sata,s tim da se cijela masa povremeno promiješa. Nakon toga  stavljati u teglice i vezati celofanom.
Posebna napomena za jako mlade domaćice: ciklu kuhati sa onim njenim „ repovima“, tj. korijenima jer se ne smije rezati da iz nje ne ode boja; kuha se sve dok  ubodom vilice  ne osjetite da biste je takvu mogli i rezati i jesti ; kad se skuha, ne smije se ostaviti u vodi, opet zato da ne ispusti boju. I , na kraju pazite: vinobran i konzervans nije isto, iako su u sličnim vrećicama. Ako umjesto konzervansa stavite vinobran , vaša cikla će biti roza sa bijelim flekama.
Eto, sve u prednjem odlomku sam ja  napravila, pa sam bila slobodna napisati da ne napravi još netko. Ako sam tim odlomkom spasila samo jednu mladu ženu od domaćinskog samopodcjenjvanja, trebalo je napisati, pa ne zamjerite vi iskusne domaćice koje to znate.

ladica.net

slika /net

You may also like...

Leave a Reply

%d