Vitamin B12 – kobalamin

Vitamin B12 – kobalamin

Vitamin B12, poznat i pod nazivom kobalamin, je jedini iz grupe B vitamina koji se u organizmu deponuje u velikim količinama, uglavnom u jetri. Proces apsorbovanja ovog vitamina u organizmu je prilično komplikovan i odvija se na sledeći način: vitamin B12 se od proteina iz hrane izdvaja pomoću enzima za varenje uz prisustvo dovoljno želudačne kiseline. Nakon toga se vitamin vezuje za protein koji proizvode ćelije koje oblažu želudac (tzv. unutrašnji faktor) i odnosi do tankog creva, gde se apsorbuje.

Nedostatak želudačne kiseline ili unutrašnjeg faktora mogu da uzrokuju nedostatak ovog vitamina. Ovo se javlja sa godinama ali i kod osoba koje pate od poremećaja sistema za varenje.

Većina ljudi kroz ishranu unosi dovoljno vitamina B12, ali posle 50. godine može da se javi smanjena sposobnost njegove apsorpcije iz hrane. Uzimanje suplemenata ovog vitamina može biti od koristi jer i balag nedostatak može da poveća rizik od depresije, srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti.

Dejstvo vitamina B12

Vitamin B12 je veoma bitan za proizvodnju DNK i RNK (genetskog materijala u ćelijama), za razmnožavanje ćelija a naročito proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, održava zaštitni omotač oko nerava (mijelin) i tako pomaže u lečennju multiple skleroze. U sadejstvu sa folnom kiselinom, pomaže u smanjenju visokog nivoa homocisteina u krvi, aminokiseline koja se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Svojim korisnim delovanjem na nerve, vitamin B12 pomaže u sprečavanju raznih neuroloških poremećaja a pomaže i u lečenju depresije. Dovoljne količine vitamina B12 produžavaju vremenski period između infekcije HIV-om i razvoja side. Kod obolelih od Alchajmerove bolesti uobičajen je nizak nivo ovog vitamina.

Preporučene dnevne doze vitamina B12

Preporučena dnevna doza vitamina B12 je za odrasle 1,5 µg (mikrograma).

Nivo vitamina B12 u krvi opada sa godinama, te starije osobe mogu imati potrebu za uzimanjem suplemenata ovog vitamina, kao i osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porekla – meso i mlečni proizvodi (vegani). Smanjen nivo vitamina B12 je moguć kod osoba sa čirem, Kronovom bolešću, drugim poremećajima sistema za varenje ili sa hronično lošim varenjem, kod osoba koje imaju giht i one koje uzimaju lekove za epilepsiju (konvulzije). Osobe koje preterano konzumiraju alkohol imaju otežanu apsorpciju Vitamina B12.

Nedostatak ovog vitamina se ogleda kroz umor, depresiju, mišićnu slabost, trnjenje u ekstremitetima usled oštećenja nerava, gubitak pamćenja. Moguć je razvoj demencije i perniciozne anemije, ali je obe moguće izlečiti ukliko se rano otkriju.

Uzimanje prevelikih količina vitamina B12 do sada nije dalo poznate neželjene efekte jer se višak ovog vitamina odmah izbacuje kroz mokraću.

Upotreba vitamina B12

Vitamin B12 se uzima jednom dnevno, najbolje ujutru, zajedno sa 400 µg folne kiseline. Multivitamini uglavnom sadrže minimalne preporučene količine vitamina B12 i folne kiseline, dok veće količine sadrže suplementi B kompleksa. Ako imate potrebe za većim količinama, uzimajte suplement samo vitamina B12 ili B12 sa folnom kiselinom. Radi bolje apsorpcije, B12 je najbolje uzimati sublingvano (pod jezik). U slučaju nedovoljne proizvodnje unutrašnjeg faktora u organizmu, može biti potrebe za injekcijama vitamina b12.

slika / net

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: