Letnji zalogaji

Letnji zalogaji –
Velike su vrućine, zato poranite na pijacu i spremite jednostavniji ručak. Izbegavajte dugotrajno kuvanje, prženje u dubokoj masnoći, pohovanje hrane. Najpraktičniji su obroci koji se pripramaju u jednoj posudi ili se zapeku. Tikvice su povrće koje ima malo kalorija, oko 17 na 100 grama. Izuzetno upijaju masnoću, pa pohovane mogu imati i do 200 kalorija. Bogate su C vitaminom, stvaraju sitost, odličan su diuretik. Pravite čorbe, musake, fritatu, sa sirom i jajima…

Salata od krastavaca u soku od paradajza

Potrebno je:
– 4 krastavca
– 0,5 l soka od paradajza ili soka od sveže ceđenog paradajza
– 2 čena belog luka
– 2 supene kašike maslinovog ulja
– so, biber i ljuta papričica po želji, celer list
Kalorijska vrednost po porciji: 142 kcal
Priprema:
U sok od paradajza stavite narendan beli luk i ulje. Posolite, pobiberite po ukusu, izmešajte i ostavite dobro da se ohladi. Pred serviranje isecite krastavac na kockice ili kolutove i prelijte dresingom od paradajza.
Zapečene tikvice sa sirom
Potrebno je:
– 2 tikvice
– 3 jaja
– 1,5 dl jogurta
– 1 supena kašika brašna
– 1 supena kašika ulja
– 150 g sira po izboru
– 1 čen belog luka
– 1 supena kašika seckane sveže mirođije
– so, biber, suvi začin, parmezan po želji
Kalorijska vrednost po porciji: 204
Prprema: Tikvice isecite na kolutove debljine jedan cm. Posolite, pobiberite, pospite suvim začinom. Beli luk narendajte, dodajte mirođiju i sve promešajte. Ostavite da odstoji da tikvice otpuste vodu petnaestak minuta. Ovako marinirane tikvice imaju izvanredan ukus. U posudu za pečenje stavite peki papir i ugrejte rernu na 200 stepeni. Umutite jaja, dodajte jogurt i ulje i promešajte. Posolite i pobiberite smesu, dodajte brašno i sjedinite smesu da bude glatka. Sipajte umućena smesu sa jajima u posudu za pečenje, složite proceđene marinirane tikvice i odozgo pospite izmrvljenim sirom. Ako želite možete posuti i parmezan. Pecite desetak minuta na 180 stepeni i još desetak na 120 stepeni. Predjelo se jede toplo i hladno.
Pečene ćufte sa povrćem
Potrebno je:
800 g mlevenog mesa
300 g luka srebrnca isecenog sitno
1 jaje
4 kašike prezli
500 g paradajza isečenog na kockice
500 g paprike
1 dl ulja
1 dl soka od paradajza
so, biber, suvi začin
Priprema: U mleveno meso dodajte jedno jaje, 100 g iseckanog luka i prezle. Posolite i pobiberite. Sjedinite masu i ostavite da odstoji u frižideru sat vremena. U posudu stavite ulje, dodajte iseckan luk, paradajz i papriku. Promešajte i dodajte začine. Ćufte oblikujte i rasporedite po posudi. Pokrijte folijom i pecite oko 45 minuta. Skinite foliju, i pecite još dvadeset minuta.
Domaći sladoled od čokolade
Potrbno je:
l slatke pavlake umućene kao šlag
4 jaja
100 g putera
150 g šećera
100 g crne ili bele čokolade
Jedna veća kugla ima oko 98 kcal
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Belanca umutite čvrsto. Na pari otopite puter i čokoladu. Izmešajte i skinite sa toplote. Polako dodajte jedno po jedno žumance i dobro sjedinite. Kada se malo prohladi dodajte po malo umućenih belanaca i lagano ih umešajte. Sada u umućenu slatku pavlaku malo, po malo sipajte i mešajte smesu sa čokoladom. Kada sve pomešate stavite u sud i u zamrzivač. Dok se sladoled hladi potrebno je da ga nekoliko puta promešate. Servirajte ga sa svežim voćem. Odlično se slaže sa malinama.
izvor: alo.rs

You may also like...

Leave a Reply

Discover more from kitchenmagic3.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading