Recept za voćnu turšiju

Recept za voćnu turšiju –

Prikupite voće, stavite u bure i napravite turšiju koja puca od zdravlja…

Ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak možete doživjeti duboku i lijepu starost, posebno ako za voćnu turšiju birate divlje plodove, koji rastu na nezagađenim područjima.

Voćna turšija je puna enzima, minerala i vitamina, a obično se priprema u oktobru i novembru.

Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od divljeg bobičastog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima. Jedan je od najvažanijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od gripe i prehlade.

Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću, voćna turšija je carica kada je u pitanju jačanje imuniteta. Čak se koristi kod problema sa mokrenjem, probavom (posebno zatvorom) i iskašljavanjem.

Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji su na kuri mršavljenja, ali, prema nekim vjerovanjima, i za one koji se bore sa astmom.Zanimljivo je da spada među najbolje domaće lijekove protiv mamurluka. Oni, koji su je probali tvrde da poslje jedne šolje voćne turšije mamurluk bude kao rukom odnesen.

Kako pripremiti slatku voćnu turšiju

Potrebno je da prvo skupite dovoljno divljeg voća i šumskih plodova. Tu se misli na drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške, jabuke, glog, trnjine, borovnice… Pazite da je voće ubrano, prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite.

U čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće, sipajte filtriranu (li čistu izvorsku vodu).

Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Sve pokriti krpom i ostaviti da odstoji u vodi oko mjesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da kisi, možete je piti.

Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. Bure možete sada premjestiti na hladno mjesto. Manju količinu možete napraviti i u velikoj tegli.

Prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana voćnu turšiju možete piti).

U voćnu turšiju možete dodavati vode (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate).

Najljepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.
izvor/

http://www.izvorzdravlja.info/
by Shaiith

You may also like...

Leave a Reply

%d