Crni čaj je posebno dobar za sprečavanje bolesti srca

Crni čaj je posebno dobar za sprečavanje bolesti srca-

“Već postoje dokazi da je čaj dobar za zdravlje srca, ali ovim otkrićem smo ustanovili kako čaj smanjuje glavne faktore rizika za srčane bolesti”, Daily Mailprenosi izjavu prof. Jonathana Hodgsona.

Crni čaj je posebno dobar za sprečavanje bolesti srca, zbog visokog nivoa polifenola, antioksidansa za koji je utvrđeno da zaustavlja rast ćelija raka.

Čaj je, odmah nakon vode, drugo najpopularnije piće svijeta. Ta statistička vrijednost je odlična jer su upravo čaj i voda najzdravija pića.

Mjerenje krvnog pritiska se sastoji od 2 vrijednosti, prvi je sistolički, koji pokazuje visinu pritiska u arterijama kada se srce steže i ispušta krv u aortu. Drugi je dijastolički, koji pokazuje visinu pritiska koji ostaje u arterijama između otkucaja kada se srce opušta i kada se puni krvlju.

U malom istraživanju 95 australijskih učesnika u dobi između 35 i 75 godina je podijeljeno u dvije grupe. Jedna grupa je pila crni čaj, a druga placebo s istim ukusom.

Nakon 6 mjeseci, istraživači su otkrili da je osobama, koje su pile crni čaj sistolički i dijastolički pritisak pao za 2 do 3 mmHg (milimetara žive).

Međutim, važno je razumjeti da crni čaj neće izliječiti posljedice nezdravih navika.Postoje dokazi da antioksidantna svojstva čaja pomažu kod očuvanja zdravlja srca, ali više istraživanja je potrebno kako bi se bolje razumio učinak crnog čaja.

U međuvremenu, smanjite unos soli i alkohola, povećajte unos voća i povrća i više vježbajte. Na taj način ćete sigurno spriječiti, ali i smanjiti visok krvni pritisak

credit 

wallpaperflare.com, PhotoCuisine / Ryman, Corinne

You may also like...

Leave a Reply

%d