Kako se Dan zaljubljenih proslavlja širom sveta?

Kako se Dan zaljubljenih proslavlja širom sveta?

Dan Zaljubljenih, 14. februar, se slavi u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva.

Dan zaljubljenih kroz istoriju

Katolička crkva slavi nekoliko svetih Valentina, a prema jednoj od legendi, Valentin je bio sveštenik koji je tajno venčavao zaljubljene vojnike s njihovim odabranicama. U to vreme Rim im je branio ženidbu kako bi duže bili na ratištu i kako bi bili bolji ratnici.

Crkva je 14. februar proglasila danom Sv. Valentina, kako bi “pokrstila” paganski praznik Luperkalija, posvećen bogu plodnosti Fanusu.

Kao dan isključivo posvećen ljubavi, Dan zaljubljenih se u nekim delovima sveta slavi od srednjeg veka, a u Srbiji je postao popularan tek početkom 21. veka.

Prvu čestitku za Dan zaljubljenih navodno je napisao svojoj supruzi, francuski vojvoda Karlo Orleanski dok je bio u britanskom zatočeništvu u 15. veku.

Prema srednjevekovnim verovanjima, ptice počinju da se pare 14. februara, čime se taj dan povezuje sa ljubavnom strašću.

Kako se Dan zaljubljenih proslavlja širom sveta?

Sveti Valentin je postao popularan još osamdesetih godina prošloga veka u Kini i na Tajvanu gde postoji još jedan tradicionalni praznik za zaljubljene, Si Sijao Đie, koji vodi poreklo od antičke legende. On se praznuje sedmog dana sedmog meseca lunarnog kalendara.

A istoga dana, u Japanu, žene, posebno zaposlene, moraju svojim muškim kolegama da poklanjaju čokolade i čokolande bombone, ponekad i veoma skupe.

Na Tajvanu postoji još jedan praznik, 14. mart, nazvan Beli dan, koji je zapravo komercijalni fenomen izmišljen u Japanu, a zatim prekopiran u Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu.

Sveti Valentin je postao popularan i u Indiji i Pakistanu što je izazvalo veliko nezadovoljstvo pojedinih grupa koje se protive tom zapadnom uticaju. Toga dana muškarci poklanjaju beli veš, ili druge bele darove, onima koje su im poklonile čokoladne poslastice, a devojka ima pravo da tom prilikom zatraži poklon čija je vrednost nekada i tri puta veća od vrednosti poklonjenih čokolada samo mesec dana ranije.

Sveti Valentin se proslavlja i u Južnoj Americi, ali se u Brazilu zove Dia dos namorados (Dan zaljubljenih) i ne slavi se 14. februara već 12. juna, dok se u Kolumbiji slavi treće subote meseca septembra i zove se Dia del amor y amistad (Dan ljubavi i prijateljstva). Širom sveta 14. februar je dan rezervisan za zaljubljene, ma koliko godina oni imali. Dan Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih, za mnoge ljude predstavlja neki novi, srećniji početak, a za one čija je romansa u toku ovaj, po mnogo čemu poseban dan, je idealna prilika da “njemu” ili “njoj” poklone nešto nežno i posebno i kažu “Volim te”.

Dan zaljubljenih u Iranu proglašen za krivično delo

Iranske vlasti upozorile su da će se obeležavanje Svetog Valentina, ili Dana zaljubljenih, čiji rituali su ocenjeni kao dekadentni, smatrati krivičnim delom.

Policija je obavestila sindikat kafea i prodavnica sladoleda u Teheranu da izbegavaju okupljanja na kojima dečaci i devojčice razmenjuju poklone na Dan Svetog Valentina.

Godišnje obeležavanje Dana zaljubljenih 14. februara, na Dan Svetog Valentina, nazvanog po hrišćanskom mučeniku, postalo je popularno poslednjih godina u Iranu i drugim bliskoistočnim zemljama.

U Iranu zabrana ovog praznika deo je nastojanje da se spreči širenje zapadne kulture.

Saudijska Arabija takođe pokušava da spreči obeležavanje Svetog Valentina, ali se on naveliko slavi u susednim mestima, kao na primer u Dubaiju.

Najromantičnija reč na svetu – francuska reč “amour”

“Amour”, francuska reč za ljubav, proglašena je najromantičnijom reči na svetu prema rezultatima ispitavanja jezičkih stručnjaka obavljenom uoči Dana zaljubljenih.

Za malo je pobedila italijansko “amore” a italijanski jezik je proglašen najromanticnijim jezikom. “Bellissima”, na italijanskom i španskom “veoma lepa”, je treća najromantičnija reč, a “tesoro”, na italijanskom i španskom “blago”, je zauzela četvrto mesto.

Ispitivanje je sprovelo udruženje “Today Translations” sa sedištem u Londonu među više od 320 lingvista, javio je Rojters.

Najromantičniji jezik posle italijanskog je francuski dok treće mesto dele španski i engleski.

Tokom iste ankete, stručnjaci su birali i najneromantičniji izgovor reči “volim te” pa je pobednik Japan sa “vatakussi-va anata-vo ai ssimasu” dok je na drugom mestu velški sa “ridw i’n di garu di” i “kaparha”.

Da li biste obradovali – srce od stajskog đubriva kao poklon

Jedan muškarac iz američke države Minesote napravio je povodom Dana zaljubljenih džinovsko srce od stajskog đubriva. Poklon širine oko jedan kilometar napravio je u poljani na svom imanju i namenio ga supruzi sa kojom je 37 godina u braku.

Brus Andersland je ispričao lokalnom listu Albert Li tribjunu da je traktorom i rasturivačem za đubrivo u sredu počeo radove i da ih je završio sutradan. Njegova supruga Bet rekla je da je to najoriginalniji poklon koji je ikada dobila povodom Dana zaljubljenih, 14. februara.

Izvor: Beta, Tanjug, B92

izvor/http://www.infolider.rs/

Ruza-Dario-Drvodeli-Valentinovo.jpg

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: