Šećerna bolest-Šta treba znati

Secerna bolest simptomi

Secerna bolest simptomi kao što su:jaka žeđ,često i učestalo mokrenje,problemi sa očima i vidom,teže zarastanje rana,hronični umor,česta glad,ekcemi po koži -nažalost pogađaju sve veći broj stanovništva.

STA JE SECERNA BOLEST DIJABETES

Secerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlečivi poremećaj metabolizma, za koji je karakterističan trajno povišen nivo glukoze u krvi. Bolesti nastaje usled prestanka ili nedovoljnog lučenja insulina, hormona koji se stvara u pankreasu,usled čega biva narušen metabolizam belančevina,ugljenih hidrata i masti. Nakon dužeg vremena dolazi do patoloških promena u strukturi i funkciji nerava,krvnih sudova i vitalnih organa lako je bolest odavno poznata, može se nazvati oboljenjem savremenog doba,budući da je najčešće prouzrokovana modernim načinom života – nedostatkom fizičke aktivnosti, nepravilnom ishranom i, posledično, gojaznošću.

GLUKOZA U KRVI I INSULIN

Ljudsko telo koristi energiju koju mu prvenstveno obezbeđuju ugljeni hidrati iz hrane, a većina namirnica razgrađuje se u prosti šećer – glukozu. Ovo jedinjenje se putem krvotoka prenosi do ćelija koje se tako snabdevaju energijom. Bez insulina, glukoza ne može dospeti do ćelija, te se zadržava u krvi, a kada njen nivo kontinuirano prelazi 7 mmol (126 mg/dL), reć je o patološkom stanju u medicini poznatom kao dijabetesSecerna bolest se javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu (koje zahvataju i pankreas), a kod mladih osoba može nastati usled naslednih poremećaja ili oštećenja pankreasa zbog određenih zaraznih oboljenja.

SECERNA BOLEST SIMPTOMI

Jaka i konstantna žeđ,pojačana potreba za mokrenjem ,gubitak na težini i mršavljenje,čest osećaj gladi i stalna potreba za hranom,slaba cirkulacija,svrab po koži  i suva koža,duže zarastanje rana po telu,česte infekcije (kandida i sl.),vaginalne infekcije,mutan ii zamagljen vid,malaksalost i umor,trnjenje ruku i nogu …Simptomi secerne bolesti su ponekad vešto maskirani i nije ih tako lako otkriti.Nasa preporuka je da povremeno izmerite šećer u krvi.U slučaju prisustva većeg broja navedenih simptoma svakako se obratite vašem lekaru.

SECERNA BOLEST TIP 1

Dijabetes tipa 1 je  najteži oblik šećerne bolesti,nastaje kada ćelije pankreasa (beta ćelije) stvaraju veoma malu količinu insulina ili ga uopšte ne proizvode. Iako se dijabetes tip 1 javlja u svim starosnim dobima, najčešće ga srećemo se kod dece i omladine.Terapija insulinom primenjuje se od prvog dana, a lečenje obavezno uključuje strogu kontrolu nivoa šećera u krvi, dijetu i fizičku aktivnost.

SECERNA BOLEST TIPA 2

Dijabetes tipa 2  je najrasprostranjeniji oblik , kako kod nas, tako i u svetu. Pankreas osoba obolelih od tipa 2 proizvodi  nedovoljne količine insulina ili je organizam stvorio rezistenciju (imunitet) na ovaj hormon. Javlja se najčešće kod odraslih (starijih od 40 godina) i gojaznih osoba. Savremeni način života veoma pogoduje razvoju ovog tipa šećerne bolesti.Terapija je kombinovana – dijeta, određeni, režim ishrane i oralni antidijabetici(tablete), uz umerenu i redovnu fizičku aktivnost. Ukoliko lečenje dijabetesa ne daje rezultate, uvodi se insulin s opcijom uključivanja oralnih anti-dijabetika.

TRUDNIČKI DIJABETES

Ovaj oblik šećerne bolesti uzrokovanje promenama u hormonskoj ravnoteži žene koje mogu dovesti do poremećaja u izlučivanju insulina i,posledično, povećane vrednosti glukoze u krvi. Većem riziku izložene su trudnice  koje su starije od 25 godina, ukoliko su bile gojazne i pre trudnoće, naročito one koje imaju genetske predispozicije da im se razvije secerna bolest  .Obično se vrednosti glukoze stabilizuju nakon porođaja, međutim, žene koje imale dijabetes u trudnoći kasnije postaju podložnije šećernoj bolesti tipa 2.

SECERNA BOLEST KOMPLIKACIJE

Česte komplikacije dijabetesa jesu hiperglikemijska i hipoglikemijska koma, očna oboljenja (dijabetesna retinopatija,katarakta, glaukom oka), bolesti bubrega (nefropatija, infekcije, bubrežna insuficijencija, papilama nekroza), kardiovaskularni poremećaji (hipertenzija, koronarna bolest  srca uključujući i infarkt srca,moždani udar, degenerativne promene na krvnim sudovima, posebno nogu),dijabetesno stopalo (ulceracije, infekcije, gangrena), kožne bolesti (infekcije,plikovi, crvenilo i žuljevi, smanjena osetljivost na toplotu).Dugogodišnja secerna bolest može prouzrokovati oštećenje nerava poznato kao dijabetesna neuropatija. Ovaj poremećaj razvija se postepeno i neprimetno, a prvi simptom najčešće je trnjenje prstiju nogu ili stopala.

Erektilna disfunkcija takođe spada u komplikacije šećerne bolesti a povećava se sa starenjem, pa se obično javlja deset do petnaest godina ranije nego kod muškaraca sa normalnim nivoom šećera u krvi.

SECERNA BOLEST DIJABETES PREVENCIJA

Na genetiku kao faktor rizika ne možemo uticati, ali ono što se može učiniti da bi se sprečio nastanak dijabetesa jeste promena načina života i ishrane, pa stoga zdrave navike treba negovati od malih nogu. Nepravilna kombinacija hrane, mali broj obroka i neredovna fizička aktivnost dovode do poremećaja u regulisanju nivoa šećera u krvi i ugrožavaju zdravlje. Ne treba dozvoliti da se secerna bolest razvije i da dođe do komplikacija koje zahvataju kompletan organizam.Ipak, najteže su one koje uzrokuju trajnu invalidnost – slepilo, infarkt,slog, amputacija nogu ili dijaliza, jer ometaju normalan život.Velika je zabluda da tablete, inuslin ili bilo kakva medikamentna terapija mogu uništiti šećer. Lekovi stimulišu pankreas da luči više insulina te da napravi dobar ćelijski odgovorna šećer u našem organizmu. Nivo glukoze u krvi može se smanjiti jedino fizičkom aktivnošću – šetnjom,plivanjem,vožnjom bicikla.Zato se dijabetičarima savetuje da obavezno,najmanje pola sata dnevno, posvete umerenom vežbanju.

SECERNA BOLEST ISHRANA

Kada je reč o ishrani, dijabetičari treba da jedu manje a češće obroke i da se rukovode takozvanim pravilom pesnice i dlana. Voće treba da se konzumira u količini pesnice, i to najbolje za užinu, i ne treba ga jesti nakon 18 sati. Povrće i salate uzimaju se u količini koja odgovara dimenzijama dve pesnice, a hleb (obavezno od celovitog zrna žita) i meso – u veličini dlana. Večeru ne treba preskakati, ali je poželjno konzumirati je do 20.30 h, a tri sata nakon tog obroka dobro je pojesti neki mlečni proizvod(mleko,jogurt,kefir) ili činiju sveže salate od kupusa, kelerabe, šargarepe. Takođe, nije preporučljivo da se hrana priprema na ulju,već na vodi, a kasnije se može dodati kafena kašičica maslinovog ulja.Pročitajte obavezno i tekst:prirodno lecenje dijabetesa ,na našoj drugoj stranici gde smo pripremili više recepata i prepararta od lekovitog bilja za lečenje ove bolesti.

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravlje/secerna-bolest-simptomi-ishrana/

slika/net

Credit:Aleksandr_Vorobev

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: