Rotkvice

Rotkvice nisu samo ukusne, već su i pune vitamina i minerala. Opskrbljuju naše tijelo kalijem, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom. Kako bi ostali svježi i hrskavi dulje od dva dana, savjetujemo da ih zajedno s korijenjem stavite u posudu s vodom i držite u hladnjaku.

Narezane na ploške i ostavljene nekoliko sati u hladnoj vodi, rotkvice se mogu pretvoriti u lijepe ukrasne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene mogu biti izvrsno hladno predjelo ako ih napunite nadjevom od mekog sira.

Bilo da su začinjene u salati ili svježe kao dodatak kruhu namazanom margarinom – rotkvice su prave vitaminske bombe. Prilikom kupovine moraju imati svježe zelene listove s korijenom na krajevima. Pripazite i na veličinu jer veće rotkvice mogu biti stare, žilave i šuplje. Kako biste ih provjerili, lagano ih pritisnite. Ako su čvrsti, to je siguran znak da su tek ubrani, a ako su mekani, velika je vjerojatnost da su šuplji i gorki.

Odrežite zelene listove rotkvica, jer ako ih ostavite, uzrokovat će nakupljanje vlage koja uništava hranjive tvari. Čuvajte ih u plastičnoj vrećici u hladnjaku do 5 do 7 dana.

Rotkvica potiče izlučivanje probavnih sokova i rad crijeva pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.

Svježi sok dobiven od rotkvice je stari narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i vrlo je dobar za liječenje upale žučnog mjehura. Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, pa se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, respiratornih infekcija i kašlja.

izvor: sremskenovine.co.rs

credit: wallpaperflare.com

You may also like...

Leave a Reply

%d